Spring naar inhoud

Astrologieblog over de ZON – Ben jij de zon in jouw leven?

april 15, 2015

Er is een licht dat ver boven alle dingen op aarde schijnt
ver boven ons allen, ver boven de hemelen,
ver boven de hoogste, de allerhoogste hemel.
Het is het licht dat schijnt in ons hart.

Chanddogya Upanishad – 800 jaar v.Chr. India

De Zon is een vertegenwoordiger voor het bewuste deel van onze psyche, het Ego. Hij is een centraal referentiepunt, waaraan we alle andere planeetenergieën zouden moeten relateren. Hij vertegenwoordigt de aangeboren drijfveer van ieder mens zichzelf te verwerkelijken en tot zelfbewustzijn te komen.

De Zon is een van de belangrijkste punten in de horoscoop. Hij representeert de energie die het bestaan van al het andere mogelijk maakt. Hij is de wezensenergie van het Zijn, het yange principe van licht en bewustzijn. In de Zon vinden we het archetype van de wil. Hij representeert de energie die alles met geestkracht doordringt, inspireert en zich door zijn invloed in het andere doet gelden.

dreamstime_bomen_met_zonnestralen_6390176De Zon heeft een integrerende functie in onze persoonlijkheid. Hij zorgt ervoor – of zou ervoor moeten zorgen – dat elk deel van de psyche als een integraal onderdeel van het totaal optimaal kan functioneren. Zoals in het heelal de planeten slechts zichtbaar worden door het licht van de Zon, zo kunnen we ons door de werking van de Zon bewust worden van de andere planeetenergieën. Dat betekent dat de weg die door de Zon wordt aangegeven, de sleutel is tot het integreren van de overige planeten – alle andere delen van de psyche.

De plaatsing van de Zon in de geboortehoroscoop geeft aan hoe iemand in zijn diepste wezen is. Dat hoeft nog lang niet te betekenen, dat diegene zich ook zo uit. Veel meer is de Zon is het symbool voor de weg, die de mens aflegt (individuatie) en teken en huis waarin de Zon staat geven aan, hoe die weg het best afgelegd kan worden. De Zon is daarbij de kracht die een menselijk organisme haar integriteit als wezen geeft. Als zodanig vertegenwoordigt hij ook de energie die zich verzet tegen krachten uit de omgeving die ontkennend, afbrekend of vernietigend op dit organisme werken.

De Zon is ook het archetype van de held. De held trekt de wereld in en probeert door zijn wil invloed te nemen op de loop de dingen en orde te scheppen in de chaos. Hij wordt vaak op de proef gesteld en moet keer op keer bewijzen, wat zijn kracht waard is. Met zonsondergang daalt de held, net als de Zon, af in de onderwereld, al waar hij het op moet nemen tegen duistere en demonische krachten. Na zijn overwinning, kan hij de volgende ochtend weer stralend aan de hemel verschijnen.

Op een psychologisch niveau correspondeert de Zon met de Jungiaanse libido: de fundamentele psychische energie, die de aandrijfkracht voor alle lichaamsfuncties vormt. In die zin is de Zon een aanduider voor fysieke energie en als deze energie om welke reden dan ook ondermijnd of geblokkeerd wordt, ontstaat vaak een verminderde vitaliteit, vatbaarheid voor ziekte en daarmee samenhangend een onvermogen voor zichzelf op te komen. Als wij iets, dat voor ons onbewuste zielegebied een realiteit is, niet onderkennen en uitleven, ontstaat altijd onbehagen, frustratie en ziekte.

De Zon heeft van nature een enorme vitaliteit en is lichamelijk en emotioneel onvermoeibaar. Deze vitaliteit ontleent hij voor een belangrijk deel aan de aandacht en waardering die hij van anderen krijgt. Maar erkenning krijgt hij niet zomaar. Daarvoor moet hij zichzelf laten zien. En dat gebeurt dan ook. Op een natuurlijke manier heeft de Zon een uitstraling die hem het mid-delpunt van anderen maakt. Hij lijkt een gave te hebben, door zijn manier van zijn, bij ande-ren op te vallen. Zoals de Zon aan de hemel licht en warmte uitstraalt, zo is de Zonnemens in staat met zijn charisma anderen te activeren en motiveren en anderen accepteren vaak als vanzelfsprekend zijn gezag. Maar zijn doen en laten is zelden onzelfzuchtig. Onbewust wetend dat hij in zekere zin afhankelijk is van de erkenning die hij uit zijn omgeving krijgt, zal hij zich daar ook door laten leiden en bv. niet snel iets aanpakken, dat niet gezien wordt of waarmee hij weinig waardering zal oogsten. Hij kan er op uit zijn zichzelf te poneren en ernaar te stre-ven indruk te maken. Een dergelijke houding zal al snel worden ervaren als autoritair, arro-gant, egoïstisch of eigengereid. Het zal zo’n Zon moeilijk vallen in een team te werken, als hij daarin niet op z’n minst een stuk leiding heeft of daarin betrokken wordt.

De Zon is, samen met Mars, een ook een archetypisch symbool voor mannelijkheid. Hoewel traditioneel de Zon werd geassocieerd met personen van het mannelijke geslacht, moeten we mannelijkheid vooral niet verwarren met mannen. Met name de Jungiaanse psychologie heeft ons geleerd dat elke vrouw een innerlijke man in zich draagt en elke man een innerlijke vrouw. Nu tegenwoordig de geslachtsrollen aan het ver-schuiven zijn, zien we dan ook steeds meer vrouwen in solaire, centrale of leidinggevende rollen. Toch is het over het algemeen nog zo, dat veel vrouwen hun zonne-energie ervaren via mannen. Door deze energie (grotendeels) op de man te projecteren, ontzeggen zij zichzelf (een deel van) hun eigenheid en onafhankelijkheid en verliezen zij de verbinding met hun ei-gen innerlijke mannelijke delen. De problemen die dit in de relatie kan veroorzaken, zijn dan ook niet zo zeer op te lossen door aan de relatie op zich te werken, maar door in contact te komen met de eigen mannelijke kanten en het versterken van de eigen zonne-energie. Het-zelfde geldt uiteraard voor de Maanenergie bij mannen.

Samen met Saturnus vertegenwoordigt de Zon ook het archetype van de vader. Terwijl Saturnus in de horoscoop vooral de uiterlijke ervaringen met de vader(figuur) weer-spiegelt – de autoriteit die gezag uitoefent, regels stelt, ge- en verbiedt, organiseert en doel en richting geeft in het leven – geeft de positie van Zon in de regel aan, hoe we onze eigen vader en iedereen die in ons leven vaderrollen heeft vertegenwoordigd, hebben ervaren.

Hans_Planje_2014.01.579_pasfotoDe Zon is niet zo zeer het symbool voor de objectieve waarheid over onze eigen vader of vaderfiguren in ons leven, dan wel onze subjectieve beleving van vaderschap. Deze is in belangrijke mate be-palend voor onze houding tegenover gezag, waarvan de Zon in de horoscoop dus eveneens een afspiegeling is. De Zon representeert de functie van de vader als vormgever van de wil om een vrije en onafhankelijke bron van energie op zich te zijn.

Wil jij weten waar de zon in jouw horoscoop staat en wat dit zegt over jou en jouw persoonlijke weg? Neem dan contact op met astroloog Hans Planje

Geef een reactie

Plaats een reactie